Domowa uprawa grzybów

Grzyby w warunkach indoor nie rosną same, ale z pewnością rosną łatwo i szybko. Nie tylko w naszych rejonach są zazwyczaj mile widzianym składnikiem kuchni, ale spożywanie niektórych gatunków przynosi też wiele korzyści zdrowotnych. Dziś dowiesz się, jak i jakie uprawiać grzyby w domu.

Czesi zdecydowanie należą do mykofilnych narodów europejskich. Grzybiarstwo ma u nas bowiem silne korzenie i cieszy się popularnością od zawsze.

Nie zawsze jednak mamy czas, by pobiec po swoją ulubioną przekąskę do najbliższego lasu, a czasem ktoś nas uprzedzi. Przy uprawie grzybów indoor w growboxie, ale także np. w piwnicy lub w małym ogrzewanym szklarni, zapewnicie sobie stały dopływ ulubionych grzybów i nie będziecie ograniczeni jedynie do sezonu na grzyby!

obraz1_14

Jak to zrobić?

Pamiętajcie, że w uprawie grzybów kluczowa jest jedna rzecz — sterylizacja podłoża. Optymalne mikroklimatu wewnątrz namiotu uprawowego to przede wszystkim wysoka wilgotność powyżej 90%, która zapewni, że grzyby będą pięknie rosły. Jeśli chodzi o temperaturę, zależy to bardziej od konkretnej odmiany, ale nic nie stanie się, jeśli zaczniecie od wyższych temperatur w przedziale 24–29 °C, a później przeniesiecie grzyby do chłodniejszego środowiska o temperaturze 5–14 °C. Starajcie się zbliżyć raczej do dolnej granicy. Tą metodą najlepiej aktywujecie grzybnię i wkrótce doczekacie się pierwszych plonów. Poradzicie sobie też bez zaawansowanych systemów uprawowych; zapomnijcie o szkodnikach, nawilżaniu i odciągu gorącego powietrza z przestrzeni uprawowej. Niektóre gatunki wcale nie potrzebują światła — takie pieczarki wyrosną praktycznie wszędzie. Wystarczy im żywa, ale równie dobrze martwa materia organiczna.

Boczniak ostrygowaty, pieczarki i inne

Z doświadczeń hodowców i ogrodników można wyróżnić tę parę jako najpopularniejszą w domowej uprawie grzybów.

Pieczarki to typowy, mało wymagający gatunek od lat uprawiany w sztucznym środowisku. Najbardziej sprawdzonym podłożem do uprawy pieczarek jest perlit.

Boczniak, którego gatunkowa nazwa nawiązuje do kształtu kapelusza przypominającego ostrygę, staje się coraz bardziej popularny przede wszystkim dzięki swoim korzystnym właściwościom dla organizmu. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów, białek, steroli i błonnika. Wspiera wątrobę i pomaga regulować poziom cholesterolu. Można go zaszczepić na kłodzie lub pniu. Kępy boczniaka zwykle pojawiają się w ciągu około trzech miesięcy.

Jeśli zdecydujecie się zacząć właśnie od tych gatunków, prawdopodobnie łatwo znajdziecie kogoś, kto już ma z nimi doświadczenie. Jednak jeśli jesteście miłośnikami grzybów, gdy w domu pojawią się pierwsze pieczarki i boczniaki, zapewne zapragniecie więcej. Znów żaden problem. Przy minimalnym wysiłku i niewielkich kosztach możecie w domowym zaciszу wyhodować ucho Judasza (uszaki bzowe), grzyby shiitake (houževnatec jadalny), penízovku, polničku, límcovku lub na przykład korálovec.

obraz2_5

Grzyby w ogrodzie

Możecie sami uprawiać też leśne gatunki grzybów i da się to zrobić także w ogrodzie. Borowiki, lisówki, kozaki, sromotniki, praktycznie wszystko, co wam smakuje. To jednak wyższy poziom i nie zawsze się uda. Jeśli macie działkę z dojrzałymi drzewami, położoną blisko lasu, macie pół wygranej, ponieważ grzyby mogą do was dotrzeć za pomocą zarodników właśnie z leśnych drzewostanów. Zarodniki często znajdują się także na drewnie opałowym.

Domowa uprawa grzybów, czy to w growboxie, na szafie, w piwnicy czy w ogrodzie, ma jeszcze jedną zaletę. Grzyby można zbierać dokładnie wtedy, gdy osiągną idealny rozmiar do kulinarnego przerobu, dzięki czemu w przeciwieństwie do zbyt młodych lub przejrzałych grzybów możemy w pełni cieszyć się ich smakiem.

Prawidłowe przechowywanie dla maksymalnej korzyści

Na koniec mamy dla was praktyczną wskazówkę dotyczącą przechowywania grzybów w hermetycznie zamykanych pojemnikach. Gdy przyjdzie czas zbiorów, nie ma nic lepszego niż umieszczenie grzybów w pojemnikach próżniowych TightVac. Możecie zaopatrzyć się w różne rozmiary, w zależności od gatunku i obfitości plonów. Grzyby zachowają w ten sposób sto procent smaku przez rok i dłużej, a będziecie je mieć pod ręką, czy to na zupę grzybową, czy na porządną jajecznicę. Być może wiecie, że suszenie jest delikatną metodą konserwacji, która pozwala zachować przeważającą większość składników czynnych, a nawet leczniczych substancji w żywności (co jest przydatne szczególnie w przypadku grzybów leczniczych). Do przechowywania suszonych grzybów użyjcie inteligentnych woreczków Integra Boost, które w dowolnym naczyniu będą kontrolować optymalną wilgotność.

Nie wahajcie się zapytać nas o wszystko, co was interesuje. Uprawa grzybów indoor nie jest wyjątkiem. Chętnie doradzimy przy wyborze odpowiednich produktów i czekamy na wasze pytania pod znanym adresem info@higarden.cz.

- Namioty uprawowe
- Perlit
- Pojemniki TightVac