Jak uprawiać warzywa liściaste i sałaty?
Wyhodować sobie z nadejściem lata w ogrodzie lub w growboxie własne porządne warzywa liściaste ma dla każdego hodowcy wiele zalet. Uprawa warzyw liściastych w dodatku wcale nie jest skomplikowana i zajmuje mniej czasu niż uprawa roślin polowych. To więc idealny sposób, by po raz pierwszy spróbować prostego ogrodnictwa i od razu czerpać z tego korzyści — czy to na talerzu, czyli w misce sałatki, czy później w postaci korzyści zdrowotnych. Krótko mówiąc, najwyższy czas przypomnieć sobie nie tylko powody, ale i podstawowe warunki udanych zbiorów warzyw liściastych. Przeczytaj, jak w tym roku łatwo wyhodować soczystą bombę witaminową.

Jakie są cechy uprawy warzyw liściastych?
- Warzywa liściaste ogólnie, ponieważ pod tą nazwą kryje się naprawdę wiele gatunków, z których przynajmniej te najzdrowsze wymienimy nieco niżej, stanowią dla organizmu człowieka obfity, naturalny koktajl wprost nabity witaminami, minerałami i przeciwutleniaczami. Dlatego szkoda nie wykorzystać wysokiej jakości organicznych Nawozów, które pomogą uzyskać świeże plony w zgodzie z naturą i z poszanowaniem środowiska. Efektem jest całkowicie naturalny skład bez grama chemii i intensywny, autentyczny smak. Zastanawiasz się, jakie są najlepsze biologiczne nawozy? Wypróbuj na przykład 100% naturalne nawozy marki BIOCANNA. Jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie ma, ale na początek na pewno pomocne będą poniższe artykuły:
- BioNova Veganics – nawozy nie tylko dla wegan
- Organics Nutrients - w naturalny sposób do dużych plonów
NASZA WSKAZÓWKA: Promocyjne zestawy na pierwszy zbiór to najlepsza droga, by poznać żywienie roślin od konkretnego producenta w trakcie jednego cyklu uprawy. Oto kilka przykładów:
- BioCanna Starter Kit
- BioNova Hobby pack Veganics
- Organics Nutrients Starter Kit
- BioBizz Starters Pack

- Z uwagi na fakt, że w zdecydowanej większości przypadków zebrane są jedynie liście, zaoszczędzisz jako hodowca sporo czasu, ponieważ w przeciwieństwie do innych gatunków nie musisz czekać aż dojrzeją owoce.
- Warzywa liściaste potrzebują regularnego, odżywczego podlewania, skierowanego poza same liście i serca roślin. Obfite podlewanie to woda, w której rozpuszczone są wysokiej jakości nawozy w odpowiednim stężeniu. Nie za dużo wody jednorazowo. Podlewać warzywa liściaste raczej częściej, ale mniejszymi ilościami. Oprócz regularnego podlewania i wystarczająco użyźnionej gleby warzywa liściaste nie stawiają hodowcy innych szczególnych wymagań, dlatego już na początku tego artykułu zasugerowaliśmy, że to świetna okazja, by zacząć uprawę. Warzywa liściaste są idealne dla początkujących!
- Dzięki krótkiemu cyklowi uprawy nie potrzebujesz nawet szklarni. Warzywa liściaste wolą raczej chłodniejsze powietrze. Niektóre gatunki można uprawiać nawet przez cały rok. Jeśli to możliwe, sadź warzywa liściaste w półcieniu i unikaj zbyt kwaśnej gleby. Aby mieć pewność, możesz użyć przyrządów do pomiaru pH.
- Częścią konsumpcyjną warzyw liściastych są liście, ewentualnie łodygi, które najczęściej spożywa się na surowo, czyli na „raw”. W takiej formie zawierają najwięcej korzystnych dla zdrowia substancji, co znowu podkreśla znaczenie uprawy w jakości BIO.
- Wszystkie rodzaje warzyw liściastych charakteryzują się bardzo niską zawartością kalorii, dlatego często stanowią bazę diet redukcyjnych w postaci świeżych sałatek.
- Aby początkującym hodowcom nie zabrzmiało to zbyt idealistycznie, warzywa liściaste uprawiane outdoor, czyli na zewnątrz pod gołym niebem, często stają się celem inwazji różnego rodzaju szkodników. Aby na przykład ślimaki nie obgryzały liści zanim zdążysz je zebrać, polecamy sprawdzony naturalny oprysk przeciw szkodnikom Canna CURE. Możesz też przeczytać oddzielny artykuł: Jak radzić sobie ze szkodnikami?

- Skuteczna ochrona bio przeciw szkodnikom i chorobom jest zdecydowanie wskazana. Nie chodzi przecież tylko o szkodniki. Pomoże też zapobiegać chorobom grzybowym, które najczęściej atakują liście roślin. Elementem prewencji oprócz odpowiednich preparatów są także wystarczające odstępy między roślinami w grządce.
- Jak już wyjaśniliśmy, warzywa liściaste mają tę zaletę, że nie musisz czekać na dojrzewanie owoców. Dlatego nawet latem nie jest za późno na wysiew. Wschodzenie siewek i ukorzenianie sadzonek ułatwią ci pojemniki do rozsady, plastikowa szklarnia oraz podłoże do sadzenia substrat, przeznaczone bezpośrednio do udanych wysiewów i ukorzeniania sadzonek. Przy sadzeniu warzyw liściastych najważniejsze jest, by serca roślin znajdowały się powyżej poziomu gleby.

Zastanawiasz się, jakie są najzdrowsze gatunki warzyw liściastych nadające się do uprawy w ogrodzie? Jest ich wiele. Dla inspiracji wybraliśmy kilka najpopularniejszych:
- Szpinak: Zawiera witaminy K, A. Ponadto także foliany — naturalną formę witaminy B9, ważną dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Wysoka zawartość potasu przy jednocześnie niskiej zawartości sodu pomaga regulować ciśnienie krwi. Szpinak jest też popularnym wegańskim i wegetariańskim źródłem wapnia.
- Kapusta: Zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze w takiej mierze, że jest uważana za jedną z najbardziej wartościowych odżywczo roślin na świecie.
- Pietruszka naciowa (natka pietruszki): Roślina spokrewniona z pietruszką korzeniową, ma liście pełne witamin A, B, C i E, żelaza, magnezu i potasu. Olejki eteryczne zawarte w jej natce wyróżniają się silnymi właściwościami detoksykującymi.
- Sałata głowiasta: Roczna lub dwuletnia roślina tworząca charakterystyczne główki składające się z zielonych, czerwono nabiegłych lub ciemnoczerwonych liści. Dużo zależy od konkretnej odmiany. Ta superżywność lubi słoneczne stanowisko. Odsłuży się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, witamin (C, E, B1, B2) i karotenu. Profil odżywczy sałaty głowiastej obejmuje także ważne minerały, takie jak wapń, magnez czy żelazo. Sałata głowiasta zmniejsza uczucie zmęczenia, wspiera trawienie i jest częścią naturalnej profilaktyki chorób układu krążenia.
- Sałata lodowa: Tę pyszną odmianę też będziesz mógł cieszyć się dzięki własnym zbiorom w jakości BIO, nie musząc polegać na półkach supermarketów. Odmianę „Zeus” można bez problemu uprawiać latem, a oprócz dużych plonów mile zaskoczy cię też jej orzeźwiający smak! Bardzo aktualna jest też odmiana „Pražan”, którą chętnie uprawia się szczególnie latem. Pomimo nazwy w Czechach i na Moravě jej znakiem rozpoznawczym są duże główki.
- Sałyty liściaste: Ten typ sałat nazywany jest też „ciętkami”. Wynika to z faktu, że zbiór odbywa się sukcesywnie. Dojrzałe liście odłamuje się, a międzyczasie odrastają kolejne. Na przykład odmianę „Dubáček” można bez problemu uprawiać także latem, praktycznie od wiosny do jesieni.
Nie ma wątpliwości, że regularne spożywanie warzyw liściastych wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne. Poszczególne gatunki warto zmieniać, ponieważ z punktu widzenia wartości odżywczych każdy z nich oferuje nieco inny skład. Wszystkie jednak zawierają kwas foliowy. Foliany, o których wspomnieliśmy przy szpinaku, mają również pozytywny wpływ na funkcje mózgu.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące uprawy warzyw liściastych, nie wahaj się kierować ich na znany adres info@higarden.cz.
Dalej polecamy te produkty:
- Szczelne pojemniki TightVac
- BioCanna Starter Kit
- BioNova Hobby pack Veganics
- Organics Nutrients Starter Kit
- BioBizz Starters Pack
Co przeczytać dalej:
- Jak uprawiać microgreens?
- Jak uprawiać outdoor?
- Jak uprawiać kaktusy i sukulenty?