Jak w domu przetwarzać i przechowywać grzyby?
Pełne kosze można podziwiać w rękach zapalonych grzybiarzy podczas jesiennych dni w drodze z lasu i w mediach społecznościowych. Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a dla miłośników świeżych grzybów zapach domowego progu w tym okresie staje się wręcz odurzający. Grzyby to produkt spożywczy jak każdy inny. Znaczną część z nich na pewno wkrótce skonsumujecie na wiele sposobów, po ich oczyszczeniu i pokrojeniu. Ale co zrobić ze wszystkimi pozostałymi kurek/borowikami? Przeczytajcie, jak przerobić i następnie przechowywać grzyby, aby się nie zepsuły i długo zachowały swoje pierwotne wartości odżywcze!

Skorzystaj z siatek do suszenia
Jeśli odpowiednio wysuszycie grzyby, nie stracą nic ze swoich wartości odżywczych. Do praktycznych akcesoriów dla grzybiarzy od dłuższego czasu należą więc siatki do suszenia. Wybierzecie spośród wielu wariantów łatwo, kierując się średnicą lub liczbą pięter, w zależności od tego, jak mocno w trakcie jesieni zaczęły się w domu gromadzić wasze pachnące zbiory. Poszczególne piętra tworzą razem dużą powierzchnię do suszenia, dzięki czemu w domu można bez problemu suszyć stos starannie oczyszczonych i pokrojonych grzybów, nie zajmując przy tym zbyt wiele miejsca, gdyż siatki do suszenia są z natury bardzo oszczędne przestrzennie. A dzięki temu, że pokrojone grzyby nie będą wszędzie tam, gdzie spojrzycie, możecie skupić się wyłącznie na idealnych miejscach do suszenia — zacienionych i przewiewnych.
Wysokiej jakości siatki do suszenia grzybów przydadzą się jednak także przez cały rok przy uprawie w pomieszczeniach (zob. osobny artykuł: Domowa uprawa grzybów). Oprócz grzybów nadają się na przykład również do suszenia ziół wyhodowanych w namiocie uprawowym.

Szczelne pojemniki to zapewniają
Gdy grzyby są dobrze wysuszone, warto nie zaniedbać ich przechowywania. Nie mamy tu na myśli jedynie klasycznej rady typu: „Włóż grzyby do słoików i przechowuj je w ciemnym miejscu.” Istnieje dużo bardziej wysublimowane rozwiązanie, które podobnie jak w przypadku siatek do suszenia umożliwia uniwersalne zastosowanie również poza zapasem grzybów. Szczelne pojemniki TightVac świetnie sprawdzą się do sprytnego przechowywania praktycznie wszystkich rodzajów żywności, jakie przyjdą wam do głowy! Przezroczyste lub nieprzezroczyste pojemniki w różnych rozmiarach nie przepuszczą nawet silnego aromatu, który nierozerwalnie towarzyszy niektórym rodzajom plonów, a którego nie chcecie, by czuć w całym mieszkaniu.

Szczelne pojemniki widoczne na zdjęciu działają na zasadzie podciśnienia. Długoterminowo chronią żywność przed zewnętrzną wilgocią i jednocześnie nie pozwalają wydostać się niepożądanym zapachom nagromadzonym wewnątrz pojemnika. Są wykonane z bezpiecznego dla zdrowia plastiku, który dodatkowo wiele wytrzyma. To zresztą kolejna dyskretna, ale istotna przewaga nad zwykłymi słoikami, z którymi trzeba zawsze ostrożnie manewrować, żeby z czasem przez nieuwagę nie kończyć sprzątania rozbitych kawałków ze podłogi i suszonego plonu. A tanie plastikowe zamienniki chyba nie są warte wspominania.
Utrzymanie optymalnej wilgotności wewnątrz pojemnika jest kluczowe dla konserwacji grzybów
I naprawdę potrzeba do tego niewiele! Przechowywanie grzybów w taki sposób, aby nawet po dłuższym czasie były źródłem wyrazistego smaku i częścią zdrowej diety, wymaga jeszcze jednego sprytnego dodatku. Jest mały, tani, a mimo to zadba o to, by wewnątrz pojemnika panowała idealna wilgotność, dzięki czemu zapobiegniecie smutnym scenariuszom w postaci przesuszonych grzybów lub, co gorsza, na skutek zbyt dużej wilgotności, pojawieniu się pleśni, co oznaczałoby ostateczne zniszczenie przechowywanych eksponatów. Z punktu widzenia zapobiegania pleśni generalnie nie zaleca się płukania zebranych grzybów wodą, lecz przed suszeniem (patrz wyżej) należy je jedynie dokładnie oczyścić nożem. Na pewno ciekawi was już, czym jest to proste i popularne narzędzie do perfekcyjnego zrównoważenia wilgotności. Nie będziemy trzymać was w napięciu. To saszetki z opatentowaną technologią Integra Boost, o których na naszym blogu było już kilka razy mowy. Z opisu poszczególnych wariantów dowiecie się, jak proste jest ich użycie.

Na zdjęciu możecie zobaczyć, jakie duże opakowanie wykorzystacie w zależności od rozmiaru lub wagi waszych zbiorów. Po raz trzeci sprawdza się zasada, że dwukierunkowa kontrola wilgotności Integra Boost przyda się nie tylko do przechowywania grzybów, ale także suszonych ziół i innych rodzajów żywności — od owoców i warzyw po popularną kawę czy herbatę. A co właściwie oznacza w praktyce ta dwukierunkowa kontrola wilgotności? Opatentowana technologia albo uwalnia, albo absorbuje wilgoć. Dzięki temu w zamkniętym środowisku osiągana jest optymalna wilgotność, którą Saszetki Integra Boost utrzymują aż do momentu, gdy inteligentna, łatwa do odczytania karta wskaźnikowa zmieni kolor na niebieski, jasno sygnalizując, że nadszedł czas na użycie świeżej saszetki.
Teraz już od was zależy, czy oszczędzicie czas i unikniecie komplikacji dzięki wspomnianym akcesoriom, czy pozostaniecie przy piekarniku, grzejnikach i słoikach. Na koniec podsumujmy wszystkie nasze zalecenia dotyczące przeróbki i przechowywania grzybów w skrócie:
Co przeczytać dalej:
- Wysokie temperatury przy uprawie w pomieszczeniach. Jak ich unikać?
- Aqua Master Tools - cyfrowe przyrządy pomiarowe z Holandii
- Jak radzić sobie z chorobami roślin?