Niedobór azotu (N)
Niedobór azotu objawia się powolnym wzrostem roślin, a następnie ich żółknięciem aż do bladożółtego. Te objawy niestety mogą być spowodowane także wieloma innymi negatywnymi czynnikami (na przykład stojącą wodą, chorobami gleby czy nicieniami, itp.).
Jak więc rozpoznać, kiedy rzeczywiście mamy do czynienia z niedoborem (deficytem) azotu?
- Najpierw starsze liście zaczynają przybierać żółto-zielone zabarwienie – od góry ku dołowi
- Z czasem żółknięcie sięga dolnej części liścia i zaczyna obejmować także nerwy liściowe
- Następnie wzrost ustaje i zaatakowane liście opadają
- Fioletowa / czerwonawa łodyga
Niedobór azotu można rozpoznać dzięki żółtym (lekko pożółkłym) liściom rośliny: jeśli przyjmowanie tego pierwiastka przez korzenie jest ograniczone, chlorofil (niezbędny do fotosyntezy) znika z liści. Dzieje się to najpierw w starszych liściach, w dolnej części rośliny. Roślina pobiera azot z tych liści i transportuje go do młodych liści oraz innych miejsc, gdzie jest potrzebny do dalszego wzrostu rośliny. W końcu wzrost rośliny zatrzymuje się i liście opadają. U niektórych roślin (np. u kapusty) liście zamiast na żółto zmieniają kolor na fioletowy. Z powodu niedoboru azotu rośliny, a także ich owoce, są znacząco mniejsze. Roślina z niedoborem azotu jest dużo bardziej podatna na uszkodzenia wywołane chorobami i owadami. Te objawy mogą być niestety spowodowane także wieloma innymi negatywnymi czynnikami (na przykład stojącą wodą, chorobami gleby oraz również nicieniami (nematody).
Przyczyna niedoboru
Niedobór azotu może mieć kilka przyczyn:
- Nadmiar potasu, cynku i manganu w glebie lub podłożu.
- Zbyt duża ilość chlorków w glebie
- Gleba lub podłoże zawierają zbyt mało azotu
- Zbyt wysoki poziom pH w obrębie środowiska korzeniowego (otoczenie korzeni)
- Dysfunkcja systemu korzeniowego spowodowana uszkodzeniem, chorobami lub niskimi temperaturami gleby
- Azot jest łatwo rozpuszczalny i dlatego łatwo wypłukuje się z gleby – co może powodować jego niedobór
Jak zapobiec niedoborowi azotu?
Zwykle niedobór azotu nie pojawia się natychmiast i na objawy trzeba poczekać. Podczas intensywnego stresu lub wzrostu roślina jest bardziej podatna na niedobory. Zdecydowanie warto upewnić się, że używasz odpowiednich nawozów. Lepsze nawozy zawierają więcej niż wystarczającą ilość azotu i dzięki temu są w stanie zapewnić prawidłowe odżywienie rośliny przez cały okres jej wzrostu.
Stosując podstawowe składniki odżywcze, które zawierają wszystkie podstawowe elementy NPK (Azot N, Fosfor P i Potas K), zmniejszysz prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru azotu. Pamiętaj zawsze, że czynniki abiotyczne (takie jak: temperatura, natężenie światła, kwasowość, wilgotność i siła wiatru) również mogą mieć znaczący wpływ na niedobory pierwiastków.
Jak radzić sobie z niedoborem pierwiastka?
Jeśli zauważysz na roślinach zażółcone liście, sytuację można rozwiązać przez zastosowanie nawozów o wysokiej zawartości azotu. Składniki odżywcze można również aplikować dolistnie (bezpośrednio na liść) za pomocą nawozów dolistnych.
Jaką rolę pełni azot w roślinie?
Azot jest dla rośliny absolutnie niezbędny. Roślina potrzebuje azotu do tworzenia chlorofilu, który jest nieodzowny w procesie fotosyntezy. Azot wchodzi w skład aminokwasów, z których powstają białka niezbędne do przebiegu wszystkich procesów w roślinach. Ogólnie rzecz biorąc, azot wspiera wzrost roślin, zapewnia wyższą jakość liści i owoców oraz przyczynia się do większej wydajności plonów.