NPK – co to jest?

Wartość NPK wskazuje, jaki procent masowy stanowią trzy podstawowe składniki odżywcze dla rośliny.
Wartość NPK określa procent masowy trzech podstawowych składników odżywczych, które roślina powinna mieć do dyspozycji dla optymalnego wzrost i rozwój:

  • N oznacza azot, który jest dla wzrostu roślin absolutnie niezbędny.
  • P oznacza fosfor, który wspiera tworzenie korzeni, rozwój pąków i kwiatów.
  • K oznacza potas, który zapewnia wytrzymałość rośliny, poprawia jej odporność i chroni roślinę przed możliwymi infekcjami.

Ilustracja NPK

Nawozy zawierające pierwiastki N-P-K to podstawowe odżywianie roślin.

Jak wygląda skład nawozu NPK i jak rozumieć konkretne wartości, którymi dysponuje wybrany nawóz NPK?

Jeżeli wartość NPK wynosi 6-8-6, odżywianie rośliny obejmuje 6% azotu, 8% fosforu i 6% potasu (procenty masowe).

Nawozy NPK zawierające podstawowe pierwiastki dla zdrowego wzrostu roślin często określane są jako tzw. pełne nawozy. Często spotyka się też termin nawozy potrójne.

Nawóz zawierający tylko fosfor i potas - nawóz podwójny, czyli nawóz PK - jest dodatkiem mineralnym dla rozległego systemu korzeniowego roślin, a dodatkowym efektem jego stosowania bywa także tworzenie bujnych kwiatów.

Hodowcy często używają także nawozów jednoskładnikowych zawierających jedynie jeden z trzech najważniejszych pierwiastków N-P-K. Nawóz jednoskładnikowy dostarcza roślinom dodatkową dawkę azotu, fosforu lub potasu. Liczba przy każdym typie nawozu ponownie wyraża procent masowy.

Nawóz z zawartością NPK i zastosowanie w praktyce:

  • Pobór azotu, fosforu i potasu jest znaczny u większości roślin, dlatego nawozy jednoskładnikowe, podwójne i potrójne o różnej zawartości pierwiastków N-P-K są intensywnie wykorzystywane przy uprawie roślin w uprawie w pomieszczeniach (indoor) w trakcie cyklu uprawy.
  • Podstawowe nawożenie gleby na początku wegetacji jest ważne zwłaszcza wtedy, gdy wielokrotnie wykorzystujesz przy uprawie w uprawie na zewnątrz (outdoor) mniejszą powierzchnię uprawy (ogród, grządka itp.), na przykład do uprawy owoców lub warzyw. Powtarzana uprawa na tej samej powierzchni prowadzi do obniżenia żyzności gleby, z której składniki odżywcze są stopniowo wyczerpywane. Dlatego ważne jest ich ponowne dostarczenie do ziemi, do czego służy właśnie pełny nawóz.