Papryczki chili: jak na kiełkowanie i przygotowanie sadzonek
Na świecie istnieją setki różnych odmian papryczek chili różniących się ostrością, kształtem, kolorem i wielkością. Co łączy wszystkie rodzaje chili, to fakt, że są to rośliny wymagające ciepła o stosunkowo długim cyklu uprawy. Jeśli więc chcemy je uprawiać na zewnątrz w naszych warunkach, ważne jest, by zacząć wcześnie i wcześniej je podsiewać w pomieszczeniu. Podpowiemy, jak to zrobić!
Wielu z nas pokochało papryczki chili za ich ostrość. Mierzymy ją na tzw. skali Scoville’a, nazwanej od amerykańskiego chemika Wilbura L. Scoville’a. Podczas gdy łagodnie ostre Jalapeño mają około 2500–8000 SHU, niedawno wyhodowany rekordzista „Pepper X” osiąga zawrotne 3 180 000 SHU, co u niektórych osób po spożyciu może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Ostry uczucie wywołuje związek chemiczny zwany kapsaicyną, który pobudza zakończenia nerwowe w ustach i według niektórych może mieć właściwości lecznicze. Zawartość kapsaicyny zależy przede wszystkim od kultywaru (wyhodowanej odmiany), ale także od wieku rośliny i warunków uprawy.
Jak wybrać odpowiednią odmianę chili do uprawy
Chili można uprawiać na wiele sposobów: na zewnątrz w doniczce lub na grządce, w szklarni, a także indoor pod sztucznym oświetleniem lub hydroponicznie. To właśnie wybrana technika uprawy najbardziej wpływa na wybór właściwej odmiany chili dla Twojego ogrodu. Różne odmiany chili różnią się nie tylko smakiem, wyglądem i ostrością, ale także długością cyklu kwitnienia. Niektóre gatunki (często te najostrzejsze) kwitną i dojrzewają tak długo, że na zewnątrz w naszych warunkach nie zdążyłyby dojrzeć. Odmiany o długim okresie kwitnienia lepiej uprawiać indoor pod sztucznym oświetleniem. Dla przykładu przedstawiamy kilka popularnych odmian chili z uwzględnieniem czasu kwitnienia i odpowiedniej metody uprawy.
- Jalapeño to odmiana chili pochodząca z Meksyku, która może nie rzucić Cię na kolana ostrością, ale łatwo się ją uprawia i świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do sosów, sałatek, nachos, można ją też marynować w słodko-kwaśnej zalewie lub wędzić (chipotle). Rośliny osiągają około 1 metra wysokości i dobrze rosną na pełnym słońcu oraz w szklarni. Jalapeño ma stosunkowo krótki okres kwitnienia i dojrzewania (80–125 dni) i nadaje się do uprawy na zewnątrz.
- Bhut Jolokia, znana także jako Ghost Pepper lub Naga Jolokia, należy do jednych z najostrzejszych papryczek na świecie. Ostra pikantność, która może utrzymywać się godzinami po spożyciu, towarzyszy wyraźnemu aromatowi moreli i jabłek. Owoce zmieniają kolor z jasnozielonego na ciemnoczerwony, choć niektóre odmiany mogą mieć owoce białe, pomarańczowe lub czekoladowe. Bhut Jolokia jest nieco trudniejsza w uprawie i podczas kiełkowania wymaga stałej temperatury około 24–28 °C. Rośliny osiągają do 1,2 m wysokości i mają dłuższy czas dojrzewania. Odmiana odpowiednia do uprawy na zewnątrz, w szklarni i indoor.
- Trinidad Moruga Scorpion to superostra odmiana pochodząca z Trynidadu. Występuje w dwóch kultivarach, z których jeden ma jaskrawo czerwone, a drugi żółte owoce. Obie odmiany mają typowy kształt ze szpiczastym zakończeniem przypominającym żądlącego skorpiona i bardzo cienką skórkę, pod którą znajduje się ogromna dawka kapsaicyny sięgająca nawet 2 milionów SHU. Ten kultivar chili jest raczej dla doświadczonych hodowców. Kiełkowanie nasion może być wymagające i prawdopodobnie nie obejdziesz się bez maty grzewczej. Cierpliwości będziesz potrzebować przy dojrzewaniu, które może trwać ponad 160 dni. Trinidad Scorpion nadaje się wyłącznie do uprawy indoor pod sztucznym oświetleniem.
NASZA WSKAZÓWKA: Chcesz zacząć uprawę chili, ale brakuje Ci wyposażenia? Przygotowaliśmy dla Ciebie promocyjne zestawy do wstępnej uprawy chili, w których znajdziesz wszystko, co potrzebne na start, włącznie z nasionami wybranych odmian i specjalnym nawozem dla papryczek chili. 
Jak kiełkować papryczki chili
Odpowiedni czas na kiełkowanie nasion chili do uprawy zewnętrznej przypada od stycznia do marca. Im wcześniej zaczniesz, tym lepiej. Twoje rośliny zyskają przewagę, zanim na zewnątrz pojawi się mocne słońce. Zanim przystąpisz do pracy, upewnij się, że masz przygotowane wszystkie niezbędne akcesoria. 
- Nasiona chili
- tacka do sadzenia lub doniczki siewne
- substrat do wysiewu (ewentualnie tablety siewne, kostki siewne, rockwool)
- Propagator (plastowy inspekt)
- spryskiwacz ciśnieniowy
- Inne wyposażenie (mata grzewcza, oświetlenie LED do uprawy, namiot uprawowy)
Kiełkowanie papryczek chili przeprowadzaj zawsze wewnątrz, potrzebują dużo ciepła. Kiełkujące nasiona możesz postawić na parapecie, gdzie pada na nie słońce, albo użyć maty grzewczej, która zapewni im stałą temperaturę. Jest to szczególnie ważne w przypadku wymagających egzotycznych odmian.
- Napełnij miskę lub pojemnik do kiełkowania do brzegu substratem do wysiewu.
- ZwIlż substrat za pomocą spryskiwacza.
- Na powierzchni substratu rozsyp kilka nasion i przykryj je warstwą substratu lub wermikulitu. Jeśli używasz jiffy lub kostek siewnych, włóż nasiona do przygotowanego otworu.
- Umieść pojemnik do kiełkowania w plastikowej szklarni (propagatorze) i postaw w ciepłym miejscu z wystarczającą ilością światła.
- Utrzymuj stałą temperaturę. Dla odmian chinense 24–32 °C, dla odmian annum 10–24 °C.
- Nasiona powinny wykiełkować w ciągu 3–10 dni, w zależności od odmiany i wieku nasion.
- Przez cały czas utrzymuj substrat wilgotny, ale nie przemoczoný.
NASZA WSKAZÓWKA: Chcesz uprawiać chili indoor jak prawdziwy profesjonalista? Zobacz nasze kompletne zestawy do uprawy indoor. 
Jak sadzić i przedpędzać papryczki chili
Wykiełkowane nasiona możesz przesadzić, gdy tylko podrosną i pojawią się na nich pierwsze dwa małe listki. Do celów przedpędzania lepiej jest najpierw przesadzić wykiełkowane rośliny do małej doniczki, a dopiero gdy siewki podrosną, przesadzić je na grządkę lub do większego pojemnika uprawowego. Pomoże to w rozwoju bogatego systemu korzeniowego.
Podczas przedpędzania regularnie podlewaj rośliny, ale uważaj, aby nie przelać substratu i by korzenie nie stały w wodzie. Od drugiego tygodnia możesz zacząć nawozić rośliny słabym nawozem na wzrost lub nawozem przeznaczonym dla papryczek chili.
Siewki przedpędzaj albo na parapecie, gdzie jest dostatecznie dużo słońca, albo pod sztucznym oświetleniem w growboxie. Niezależnie od metody, upewnij się, że rośliny mają co najmniej 12 godzin światła. Brak lub zbyt mała intensywność światła spowolni rozwój roślin. Przy odpowiednich warunkach w ciągu miesiąca siewki chili powinny podrosnąć na tyle, by można je było przesadzić do większej doniczki i przenieść na zewnątrz lub pod mocniejsze światło do uprawy.
Zainteresował Cię pomysł własnego ogródka pełnego chili i chcesz dowiedzieć się więcej o jego uprawie? Przeczytaj nasz artykuł o uprawie chili.