Poradnik kompostowania

Dziś skupimy się na temacie, który w świecie ogrodnictwa jest wyraźnym trendem ostatnich lat, dlatego wierzymy, że Cię zainteresuje. Będzie o tym, jak łatwo założyć i wykorzystać kompost.

stos kompostu

Kompostowanie stanowi dla każdego hodowcy i ogrodnika świetną okazję, by przekształcić odpady organiczne, takie jak liście, skoszona trawa, resztki warzyw czy np. opadłe owoce, w coś użytecznego — konkretnie we własny nawóz organiczny!

Doświadczenie pokazuje, że w każdym ogrodzie znajdzie się naprawdę wiele nadmiaru materiału organicznego i byłoby grzechem, gdyby ten cenny surowiec, który po prawidłowym skompostowaniu może pełnić funkcję uniwersalnego nawozu organicznego skutecznie wspierającego wszystkie rodzaje roślin, trafił na wysypisko, gdzie jest dodatkowo trudny do spalenia i często bywa przyczyną nieprzyjemnych zapachów rozchodzących się po okolicy. Trochę o aspekcie ekologicznym — a teraz możemy przejść do praktycznych wskazówek dla Twojego ogrodu.

Warto kompostować?

Odpowiedź brzmi jednoznacznie: TAK! Jak wiadomo, żyzna gleba charakteryzuje się wystarczającą ilością dobrego humusu, który powstaje właśnie wtedy, gdy pozwolimy naturze przez chwilę pracować w kompostowniku z odpadami organicznymi, którymi stopniowo go zapełniamy. Humus ma luźną strukturę, która zatrzymuje wilgoć w glebie i jednocześnie napowietrza korzenie — czego chcieć więcej. Cały proces można oczywiście przyspieszyć za pomocą odpowiedniego środka, na przykład w formie granulatu czeskiej marki AgroBio. Zawiera on właściwe bakterie, które wspomagają naturę. Poza znacznym pożytkiem, jaki przyniesie Ci kompostowanie w dłuższej perspektywie, możesz czuć satysfakcję z tego, że samemu przyczyniasz się do ochrony planety.

kompost w ogrodzie

Jak się do tego zabrać?

  1. Najpierw wybierz miejsce, najlepiej bogate w humus, gdzie założysz kompost. Takie, do którego bez problemu dojedziesz czasem taczką załadowaną odpadami organicznymi. Unikaj częstej pomyłki polegającej na zakładaniu kompostu w najróżniejszych zagłębieniach i jamach, gdzie następnie nie dochodzi do odpowiedniego przepływu powietrza. Gnicie zdecydowanie nie należy do prawidłowego kompostowania — chodzi o stopniowy i naturalny rozkład materii organicznej, czyli próchnienie, i to jest różnica. Potrzebne jest również miejsce, gdzie przez cały dzień nie będzie padać na kompost bezpośrednio ostre słońce.
  2. Zaopatrz się w kompostownik. Może on przybierać postać zwykłej pryzmy kompostowej zajmującej przestrzeń około 1,5 x 1 m. Oszczędność miejsca zapewni kompostownik wykonany z drewnianych listew, ponieważ w przypadku klasycznej pryzmy odpady układa się na jednym końcu, a z drugiego zabiera przekształcony materiał. Długość może się wtedy wydłużyć. W przypadku drewnianych listew warto wybrać gatunek drewna odporny na próchnienie, najlepiej modrzew. Drewno mogą zastąpić konstrukcje metalowe, które się nie rozkładają. W ostatnich latach dużą popularność zdobywają zwłaszcza termokompostery wykonane z tworzywa sztucznego i wyposażone w praktyczne pokrywy. Jeśli dopiero zaczynasz kompostować, jest to najprostszy wybór.
  3. Sprawdzonym przepisem na prawidłowe kompostowanie jest układanie warstw według sprawdzonych zasad. Na dno zwykłego kompostu wkłada się gałęzie lub kawałki martwego drewna jako materiał o twardszym ziarnie. Tworzy to rodzaj przegródki między ziemią a kolejnymi odpadami, dzięki czemu mikroorganizmy pracujące w kompostowniku mają łatwiejszy dostęp do tlenu. Następnie rozróżniamy warstwę azotową i warstwę węglową. To jest, powiedzmy, podstawowy schemat dla późniejszego nawozu, który otrzymamy z własnych nadwyżek biologicznych. Nakładaj warstwy o grubości ok. 10 cm. Wszystko zielone, a także resztki kuchenne, łącznie ze skorupkami jaj, stanowią warstwę azotową. Wszystko brązowe, wilgotne lub suche tworzy warstwę węglową — należą do niej słoma, liście, trociny itp. Jeśli przy zakładaniu kompostu użyjesz przyspieszacza (a czemu nie), przekładaj warstwy ziemią wymieszaną właśnie z przyspieszaczem kompostu.
  4. Kompost nie wymaga nadmiernej konserwacji. Pryzma stopniowo się ubija, co ogranicza dopływ tlenu, i po około dwóch miesiącach warto ją przemieszać i ponownie ułożyć warstwy. Podczas deszczu trzymaj kompost przykryty, a kiedy jest sucho, dobrze jest od czasu do czasu podlać pryzmę wodą.

pryzma kompostu

Dojrzałość kompostu

W skrócie zwyczajowo wyróżnia się 3 stadia, a każde z nich predestynuje rozkładającą się materię organiczną do innego zastosowania:

  • Świeży kompost ma około 3 miesięcy i nadal można w nim rozpoznać poszczególne składniki. Nawet na tym etapie możesz go użyć do wspierania roślin użytkowych, takich jak tradycyjnie pomidory, ziemniaki czy ogórki.
  • Dojrzały kompost charakteryzuje się wiekiem od pół roku do roku. Poznasz go po ciemnobrązowym aż czarnym zabarwieniu. Zapach przypomina glebę leśną, a poza skorupkami jaj przeważnie nie rozróżnisz już pierwotnych składników. Jeśli przesiany przed użyciem, nadaje się jako dodatek do wszelkich trawników i grządek, a także jako wysokiej jakości ziemia do donic wszelkiego rodzaju. Dojrzały kompost zawiera już naprawdę dużą ilość podstawowych składników odżywczych i należy obchodzić się z nim rozważnie, aby nie doprowadzić do przenawożenia.
  • Ziemia kompostowa jest zwykle starsza niż rok, a jej odżywczość, która jest tak intensywna w dojrzałym kompoście, z czasem się zmniejsza, więc możesz z niej bez obaw korzystać dla wszelkich rodzajów roślin, najlepiej wiosną i latem.

Teraz już wiesz, jak założyć kompost i jak przyspieszyć cały proces kompostowania. Jeśli pojawią się jakiekolwiek pytania związane z zakładaniem kompostu, nie wahaj się zwrócić do nas pod znanym adresem — chętnie pomożemy. Napisz na info@higarden.cz.

- Narzędzia ogrodnicze
- Przyspieszacze kompostu