Poradnik kompostowania
Dziś skupimy się na temacie, który w świecie ogrodnictwa jest wyraźnym trendem ostatnich lat, dlatego wierzymy, że Cię zainteresuje. Będzie o tym, jak łatwo założyć i wykorzystać kompost.

Kompostowanie stanowi dla każdego hodowcy i ogrodnika świetną okazję, by przekształcić odpady organiczne, takie jak liście, skoszona trawa, resztki warzyw czy np. opadłe owoce, w coś użytecznego — konkretnie we własny nawóz organiczny!
Doświadczenie pokazuje, że w każdym ogrodzie znajdzie się naprawdę wiele nadmiaru materiału organicznego i byłoby grzechem, gdyby ten cenny surowiec, który po prawidłowym skompostowaniu może pełnić funkcję uniwersalnego nawozu organicznego skutecznie wspierającego wszystkie rodzaje roślin, trafił na wysypisko, gdzie jest dodatkowo trudny do spalenia i często bywa przyczyną nieprzyjemnych zapachów rozchodzących się po okolicy. Trochę o aspekcie ekologicznym — a teraz możemy przejść do praktycznych wskazówek dla Twojego ogrodu.
Warto kompostować?
Odpowiedź brzmi jednoznacznie: TAK! Jak wiadomo, żyzna gleba charakteryzuje się wystarczającą ilością dobrego humusu, który powstaje właśnie wtedy, gdy pozwolimy naturze przez chwilę pracować w kompostowniku z odpadami organicznymi, którymi stopniowo go zapełniamy. Humus ma luźną strukturę, która zatrzymuje wilgoć w glebie i jednocześnie napowietrza korzenie — czego chcieć więcej. Cały proces można oczywiście przyspieszyć za pomocą odpowiedniego środka, na przykład w formie granulatu czeskiej marki AgroBio. Zawiera on właściwe bakterie, które wspomagają naturę. Poza znacznym pożytkiem, jaki przyniesie Ci kompostowanie w dłuższej perspektywie, możesz czuć satysfakcję z tego, że samemu przyczyniasz się do ochrony planety.

Jak się do tego zabrać?
- Najpierw wybierz miejsce, najlepiej bogate w humus, gdzie założysz kompost. Takie, do którego bez problemu dojedziesz czasem taczką załadowaną odpadami organicznymi. Unikaj częstej pomyłki polegającej na zakładaniu kompostu w najróżniejszych zagłębieniach i jamach, gdzie następnie nie dochodzi do odpowiedniego przepływu powietrza. Gnicie zdecydowanie nie należy do prawidłowego kompostowania — chodzi o stopniowy i naturalny rozkład materii organicznej, czyli próchnienie, i to jest różnica. Potrzebne jest również miejsce, gdzie przez cały dzień nie będzie padać na kompost bezpośrednio ostre słońce.
- Zaopatrz się w kompostownik. Może on przybierać postać zwykłej pryzmy kompostowej zajmującej przestrzeń około 1,5 x 1 m. Oszczędność miejsca zapewni kompostownik wykonany z drewnianych listew, ponieważ w przypadku klasycznej pryzmy odpady układa się na jednym końcu, a z drugiego zabiera przekształcony materiał. Długość może się wtedy wydłużyć. W przypadku drewnianych listew warto wybrać gatunek drewna odporny na próchnienie, najlepiej modrzew. Drewno mogą zastąpić konstrukcje metalowe, które się nie rozkładają. W ostatnich latach dużą popularność zdobywają zwłaszcza termokompostery wykonane z tworzywa sztucznego i wyposażone w praktyczne pokrywy. Jeśli dopiero zaczynasz kompostować, jest to najprostszy wybór.
- Sprawdzonym przepisem na prawidłowe kompostowanie jest układanie warstw według sprawdzonych zasad. Na dno zwykłego kompostu wkłada się gałęzie lub kawałki martwego drewna jako materiał o twardszym ziarnie. Tworzy to rodzaj przegródki między ziemią a kolejnymi odpadami, dzięki czemu mikroorganizmy pracujące w kompostowniku mają łatwiejszy dostęp do tlenu. Następnie rozróżniamy warstwę azotową i warstwę węglową. To jest, powiedzmy, podstawowy schemat dla późniejszego nawozu, który otrzymamy z własnych nadwyżek biologicznych. Nakładaj warstwy o grubości ok. 10 cm. Wszystko zielone, a także resztki kuchenne, łącznie ze skorupkami jaj, stanowią warstwę azotową. Wszystko brązowe, wilgotne lub suche tworzy warstwę węglową — należą do niej słoma, liście, trociny itp. Jeśli przy zakładaniu kompostu użyjesz przyspieszacza (a czemu nie), przekładaj warstwy ziemią wymieszaną właśnie z przyspieszaczem kompostu.
- Kompost nie wymaga nadmiernej konserwacji. Pryzma stopniowo się ubija, co ogranicza dopływ tlenu, i po około dwóch miesiącach warto ją przemieszać i ponownie ułożyć warstwy. Podczas deszczu trzymaj kompost przykryty, a kiedy jest sucho, dobrze jest od czasu do czasu podlać pryzmę wodą.

Dojrzałość kompostu
W skrócie zwyczajowo wyróżnia się 3 stadia, a każde z nich predestynuje rozkładającą się materię organiczną do innego zastosowania:
- Świeży kompost ma około 3 miesięcy i nadal można w nim rozpoznać poszczególne składniki. Nawet na tym etapie możesz go użyć do wspierania roślin użytkowych, takich jak tradycyjnie pomidory, ziemniaki czy ogórki.
- Dojrzały kompost charakteryzuje się wiekiem od pół roku do roku. Poznasz go po ciemnobrązowym aż czarnym zabarwieniu. Zapach przypomina glebę leśną, a poza skorupkami jaj przeważnie nie rozróżnisz już pierwotnych składników. Jeśli przesiany przed użyciem, nadaje się jako dodatek do wszelkich trawników i grządek, a także jako wysokiej jakości ziemia do donic wszelkiego rodzaju. Dojrzały kompost zawiera już naprawdę dużą ilość podstawowych składników odżywczych i należy obchodzić się z nim rozważnie, aby nie doprowadzić do przenawożenia.
- Ziemia kompostowa jest zwykle starsza niż rok, a jej odżywczość, która jest tak intensywna w dojrzałym kompoście, z czasem się zmniejsza, więc możesz z niej bez obaw korzystać dla wszelkich rodzajów roślin, najlepiej wiosną i latem.
Teraz już wiesz, jak założyć kompost i jak przyspieszyć cały proces kompostowania. Jeśli pojawią się jakiekolwiek pytania związane z zakładaniem kompostu, nie wahaj się zwrócić do nas pod znanym adresem — chętnie pomożemy. Napisz na info@higarden.cz.
- Narzędzia ogrodnicze
- Przyspieszacze kompostu