Microgreens, nasiona na kiełki - Fasola mung 50g

Kod: MG/FAZMUN
zł8,58 zł7,66 bez VAT
Chwilowo niedostępny
Opcje dostawy
Pozycja została wyprzedana…

Fasola Mungo króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak i wartość odżywczą. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące, w smaku przypominające świeży, młody groszek. Doskonale nadają się, po dodaniu curry, do różnych potraw kuchni azjatyckiej i mogą być dodawane do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Kiełki są bogatym źródłem minerałów i witamin (wit. E, B2, B1, B6, B3) i łatwo przyswajalnego białka.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Nasiona fasoli mungo do mikrolistków i kiełkowania

Mungo to prawdopodobnie najbardziej znany gatunek fasoli, a większość ludzi używa jej głównie do kiełkowania. Te fasolki można jednak z powodzeniem uprawiać również jako mikrolistki. W formie kiełków i drobniejszych pędów mają słodkawy smak podobny do grochu, a wraz z dalszym wzrostem zaczynają lekko gorzknieć.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się spożywać je jako kiełki, czy jako mikrolistki, pędy fasolki mungo mogą pochwalić się ponadprzeciętnym profilem składników odżywczych i innych korzystnych dla organizmu substancji. Są źródłem białka, błonnika i enzymów, zawierają kwas foliowy, witaminy (A, B1, B2, C, E) i minerały (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo). Mają działanie przeciwzapalne i detoksykacyjne oraz pomagają zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dzięki zdolności regulowania ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu przyczyniają się do profilaktyki zawałów serca i chorób naczyniowych. Wreszcie, stymulują rozwój mikroflory jelitowej i poprawiają trawienie.

Trudność: średnio trudne
Kiełki: 3 – 4 dni
Mikrolistki: 7 – 10 dni
Smak: lekko gorzki
Witaminy: A, B1, B2, C, E
Minerały: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo

Nasiona przeznaczone są do całorocznego kiełkowania. Są świeżą i wysokiej jakości rośliną strączkową, odpowiednią do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do różnych potraw. Mają delikatny, świeży smak.

Zalecane użycie: Do dekoracji pieczywa, do zup, sałatek warzywnych lub makaronowych. Najlepiej spożywać na surowo, aby zachować wszystkie składniki odżywcze.

Przed spożyciem przepłukać wodą. Kiełki można przechowywać 1–2 tygodnie w lodówce w temperaturze do 12°C.

Do wygodnego kiełkowania mikro-zieleniny użyj Mungo - miska do kiełkowania

Nasze wskazówki dotyczące dodatkowych akcesoriów do uprawy Microgreens:
- HempFlax mata z włókna konopnego
- Grodan mata do uprawy płytki rzeżuchy Microgreens
- Garland Microgreens Tacka podstawka
- Garland Microgreens Tacka podstawka z drenażem

Zdjęcie poglądowe przedstawia jedynie, jak kiełki powinny wyglądać po wykiełkowaniu. Dostarczane bez akcesoriów, tylko w oznakowanym oryginalnym opakowaniu i w podanej gramaturze.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Microgreens
EAN: 5907595504539
PFHGX: Tani, Bestsellery, Zalecony, Jakość, Markowy, Podstawowy
Pozycja została wyprzedana…

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą publikować posty. Proszę zaloguj się lub zarejestruj.

Nie wypełniaj tego pola:

Kontrola bezpieczeństwa