Microgreens, nasiona na kiełki - Kapusta czerwona 10g

Kod: MG/KADCER
zł8,58 zł7,66 bez VAT
Chwilowo niedostępny
Opcje dostawy
Pozycja została wyprzedana…

Czerwone kiełki jarmużu zawierają dużą ilość witaminy C, która pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Biorąc pod uwagę wysoką zawartość cennego błonnika, kiełki jarmużu dodawane do codziennej diety, znacząco przyczyniają się do zmniejszenia występowania otyłości, raka jelita grubego i cukrzycy. Kiełki jarmużu, o lekko pikantnym smaku i atrakcyjnym czerwonym kolorze, są idealne do twarogu, potraw jajecznych, a także jako dodatek do sałatek, sosów sałatkowych i do dekoracji potraw.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Jarmuż (jarmuż kędzierzawy, jarmuż) to jedno z rodzimych warzyw, które ludzie uprawiali w naszych warunkach przez wieki i od dawna wiadomo, że zawiera szereg korzystnych substancji i jest bogaty w składniki odżywcze i pierwiastki. Jest to jednak zapomniane i teraz ponownie odkryte warzywo, zaliczane do superfood, czyli żywności o niezwykle dobroczynnym wpływie na organizm ludzki. ODMIANA CZERWONA ma lekko pikantny smak i atrakcyjny, dekoracyjny czerwony kolor. Kiełki smakują dobrze, ale także świetnie wyglądają na talerzu jako dodatek i odpowiednio uzupełniają różne sałatki. Można je stosować również do zup lub do dekoracji ziemniaków.

Te kiełki są idealne do przygotowania większości sałatek czy dodatków, past kanapkowych, lub po prostu na chleb z twarogiem, masłem czy jajkami.

Jarmuż zawiera szereg witamin, wśród których wyraźnie dominują witamina C (znacznie więcej niż w owocach cytrusowych) i witamina K (znaczący wpływ na krzepliwość krwi), ponadto zawiera szereg minerałów, z których najważniejsze to żelazo, fosfor i potas. Ta kombinacja minerałów jest idealna dla Twojej krwi. Zapewniają wystarczającą ilość barwnika krwi, co wpływa na dobre krążenie – nie będziesz miał skurczów mięśni. Posiada wysoką zawartość wapnia, co wpływa na jakość i budowę kości, paznokci i zębów.

Kiełki jarmużu zawierają dużo błonnika, który poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom, oczyszcza jelita, a jarmuż ma zdolność wiązania metali ciężkich i usuwania ich z organizmu. Wspiera organizm w przypadku stosowania diet w celu rozwiązania problemu nadwagi. Ponadto zawiera szereg enzymów, zawarty magnez ma dobroczynny wpływ na psychikę, jest ważnym produktem dietetycznym nie tylko w postaci kiełków, ale także jako część niskokalorycznej diety. Substancje zawarte w jarmużu przy regularnym spożywaniu, według aktualnych badań, są związane z ochroną organizmu przed rakiem i zapobieganiem powstawaniu guzów nowotworowych oraz wzmocnieniem układu odpornościowego organizmu człowieka.

Regularne spożywanie różnych kiełków warzyw zmniejsza ryzyko zawałów serca, zawiera przeciwutleniacze i substancje działające przeciwko tworzeniu się komórek nowotworowych, ogólnie reguluje pracę organizmu i obniża poziom złego cholesterolu.

Jeśli nie spożywamy w stanie surowym, wystarczy odrobina oleju na patelni i podsmażenie mieszanki kiełków. W ten sposób podajemy jako dodatek, możemy wymieszać z gotowanym ryżem, makaronem, podsmażonym mięsem pokrojonym w plastry. Polecamy zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do dalszego przetwarzania.

Kiełkowanie nasion jarmużu na kiełki:
- nasiona najpierw płuczemy w wodzie o temperaturze pokojowej
- nasionka wysypujemy do przygotowanego i przede wszystkim czystego pojemnika i zalewamy letnią, przegotowaną wodą
- moczymy kilka godzin – maksymalnie 10 godzin, nasiona następnie płuczemy
- kiełkujemy w specjalnej misce na kiełki, którą można u nas kupić i która umożliwia kiełkowanie wielu różnych rodzajów kiełków jednocześnie, lub na wacie i na talerzu lub zwykłej misce
płuczemy regularnie wodą (2-3 razy dziennie, aż do wykiełkowania wszystkich kiełków (3-6 dni)
pierwsze kiełki nadające się do spożycia pojawią się po 3 do 7 dniach, po wykiełkowaniu pojemnik na kiełki powinien być umieszczony w ciepłym miejscu (min. 18 stopni C, maks. 22 stopnie C) i w świetle, ale nie w bezpośrednim słońcu

KIEŁKI PŁUCZEMY WODĄ MINIMUM 2 RAZY DZIENNIE.

Kiełki można spożywać od wielkości 5-7 cm, najczęściej pędy mają około 7-10 cm.
Przed spożyciem dokładnie opłukać kiełki i usunąć łuski nasienne. Kiełki przechowywane w lodówce wytrzymają tydzień.

Opakowanie: 10 g

Do wygodnego kiełkowania mikro-zieleniny użyj Mungo - miska do kiełkowania

Nasze wskazówki dotyczące dodatkowych akcesoriów do uprawy Microgreens:
- HempFlax mata z włókna konopnego
- Grodan mata do uprawy płytki rzeżuchy Microgreens
- Garland Microgreens Tacka podstawka
- Garland Microgreens Tacka podstawka z drenażem

Zdjęcie poglądowe przedstawia jedynie, jak kiełki powinny wyglądać po wykiełkowaniu. Dostarczane bez akcesoriów, tylko w oznakowanym oryginalnym opakowaniu i w podanej gramaturze.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Microgreens
EAN: 5907595503976
PFHGX: Tani, Bestsellery, Zalecony, Jakość, Markowy, Podstawowy
Pozycja została wyprzedana…

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą publikować posty. Proszę zaloguj się lub zarejestruj.

Nie wypełniaj tego pola:

Kontrola bezpieczeństwa