Nasiona MoravoSeed Pora zimowego WINNER 65153
Kod: 2589MMOpis szczegółowy produktu
Pór zimowy Winner to delikatna odmiana do jesiennego zbioru i do przezimowania w gruncie.
Dla pora zimowego charakterystyczna jest krótsza, ale jednocześnie grubsza biała część, a także dłuższy okres wegetacji.
Por jest doskonałym źródłem witaminy C i wielu minerałów. Ma działanie antybakteryjne, korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Ponadto jest to warzywo o wyśmienitym smaku, które nadaje się do obróbki cieplnej i do bezpośredniego spożycia.
Z przygotowania rozsady z nasion można zacząć już w miesiącach zimowych. Bezpośredni wysiew jest możliwy od kwietnia do maja. Głębokość wysiewu wynosi 0,5 cm. Okres kiełkowania to 2 – 3 tygodnie. Optymalna temperatura do kiełkowania wynosi 15 – 20 °C. Należy liczyć się z okresem wegetacji do 200 dni.
W kwietniu sadzonki przesadzamy na stanowisko zewnętrzne, które powinno być wystarczająco nasłonecznione. Por nie jest zbyt wymagający w uprawie, ani nie ma specyficznych wymagań co do podłoża. Będzie się dobrze rozwijał w prawie każdej glebie, która jest wystarczająco głęboka, lekka i dobrze zaopatrzona w składniki odżywcze. Idealne jest neutralne pH. Sadzonki sadzimy na głębokość co najmniej 10 cm, w rzędach oddalonych od siebie o 30 do 40 cm. Por wymaga regularnego i wystarczającego podlewania, a nawożenie pełnymi nawozami (Cererit, NPK) nie zaszkodzi. Odpowiednią przedplonem są np. ziemniaki lub ogórki.
Por jest podatny na działanie połyśnicy cebulowej, która niszczy białą część rośliny. Aby można było zapobiec jej występowaniu, zaleca się przykrycie grządki włókniną.
Pory można pozostawić na grządce również przez miesiące zimowe i zużywać je stopniowo – wytrzymają temperaturę nawet -15°C.
Liczba nasion w opakowaniu: 300 szt.
Parametry dodatkowe
| Kategoria: | Ostatní warzywa |
|---|---|
| EAN: | 8590383651538 |
| PFHGX: | Tani, Bestsellery, Zalecony, Jakość, Markowy, Podstawowy |
| Pozycja została wyprzedana… | |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą publikować posty. Proszę zaloguj się lub zarejestruj.