Papryczki chili
Papryczka chili to owoc głównie egzotycznych gatunków papryk krzewiastych, rosnących w tropikach i subtropikach Indii, Chin, Japonii, Wietnamu, Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej, zwłaszcza Meksyku. Są one często używane na Bałkanach.
Są to małe, jaśniejsze papryczki o intensywnym zapachu. Te papryczki chili to ostre odmiany zazwyczaj wieloletnich papryk przyprawowych. Swój pikantny smak zawdzięczają substancji kapsaicynie.
Oprócz innych substancji zawierają witaminy C i karoten B. Wspomagają apetyt, ale w większych ilościach podrażniają narządy płciowe i moczowe. W umiarkowanych dawkach działają na żołądek lepiej niż czarny pieprz. Ma korzystny wpływ na trawienie. Udowodniono, że kultury przyzwyczajone do ostrych potraw z tymi przyprawami łatwiej znoszą zanieczyszczenie potraw i otoczenia różnymi bakteriami, zwłaszcza tymi wywołującymi biegunkę. Chili powoduje zmiany w błonie śluzowej jelit, która następnie znosi wiele. Chili jest również uważane za afrodyzjak.