Jak zebrać najbardziej pachnące rośliny uprawiane na zewnątrz
Z nadejściem chłodniejszych dni i krótszych wieczorów nadchodzi czas zbiorów po całorocznej pracy. Każdy hodowca wie, że właśnie teraz okaże się, czy jego troska przyniosła nie tylko ładne pąki, ale też bogaty aromat. Zapach zbiorów jednak nie powstaje sam — właściwe wyczucie czasu, delikatne suszenie i cierpliwy curing są kluczem do niepowtarzalnego smaku.
Zanim przystąpisz do zbiorów, wyjaśnijmy najpierw, co wpływa na smak i zapach twoich plonów. Przede wszystkim jest to wyposażenie genetyczne rośliny. Każdy kultivar (wyselekcjonowana odmiana) ma specyficzny profil genetyczny. Wpływa on nie tylko na wygląd i cechy wzrostu rośliny, ale także na zawartość metabolitów wtórnych, takich jak różne substancje czynne, flawonoidy, a przede wszystkim terpeny. Terpeny to aromatyczne związki odpowiedzialne za zapach i aromat roślin, będące częścią olejków eterycznych roślin. To właśnie duża zawartość terpenów sprawia, że twoje zbiory stają się pachnącą delicją. Wybór odmiany pozostawiamy tobie, jednak na jakość suszu wpływa także to, jak pielęgnujesz rośliny podczas całego cyklu uprawy oraz jak je zbierasz, suszysz i przechowujesz.
Może Cię zainteresować: Czego potrzebuję na jesienne zbiory?
Nawożenie przed zbiorem
Jeśli zasadziłeś w porę na wiosnę, w drugiej połowie sierpnia powinieneś zauważyć pierwsze oznaki dojrzewania na roślinach. Pąki zwiększą objętość, a dotąd białe włoski na kwiatach (słupki) zaczną stopniowo brązowieć. Szybkość dojrzewania zależy od pogody i odżywiania w ostatnich dwóch–trzech tygodniach przed zbiorem. Wielu hodowców w tym okresie modyfikuje dokarmianie roślin, aby lepiej dojrzały.
Ogólnie istnieją dwa sposoby nawożenia w okresie przed zbiorem. Możesz podlewać rośliny czystą wodą (ewentualnie z regulowanym pH) lub użyć jednego zPreparatów do dojrzewania. Można je podzielić na dwie kategorie w zależności od tego, czy wypłukują składniki z podłoża, czy wręcz „blokują” ich przyswajanie. Niezależnie od wybranej metody, zmniejszone dostarczanie składników zmusi rośliny do skoncentrowania całej energii na dojrzewaniu zamiast na tworzeniu nowych kwiatów.
Twoim celem jest dopasowanie spadku składników w podłożu do naturalnego cyklu życia rośliny. Jeśli odetniesz dopływ składników zbyt wcześnie lub zbyt gwałtownie, dojrzewanie spowolni. Przy uprawie w podłożach bogatych w materiały organiczne (np. grządki) zwykle wystarczy podlewać rośliny przez około dwa–trzy tygodnie przed zbiorem jedynie czystą wodą. Żyzna gleba zawiera dostateczną ilość mikroorganizmów, które rozkładają materię organiczną na składniki odżywcze. Przy uprawie w glebach piaszczystych lub inertnych podłożach, które nie zatrzymują dużo składników, lepiej nawozić rośliny aż do ostatniego tygodnia przed zbiorem.
Może Cię zainteresować: Jak wybrać nawóz: Kompletny przewodnik po zakupie nawozów dla twoich roślin
Jak wyznaczyć termin zbioru
Aby twoje zbiory były jak najbardziej aromatyczne, musisz je ściąć w chwili, gdy pąki zawierają największe ilości terpenów. Dojrzałość kwiatów najlepiej ocenisz po kolorze trichomów, które wyglądają jak błyszczące meszek na powierzchni rośliny. W rzeczywistości są to miniaturowe gruczoły pokrywające całą roślinę, zwłaszcza kwiaty. Trichomy na kwiatach (konkretnie trichomy gruczołowe z główką i trzonkiem) zawierają największe ilości metabolitów wtórnych, w tym terpenów.
Do obserwacji trichomów zaopatrz się w przenośny mikroskop lub aparat z makroobiektywem o co najmniej trzydziestokrotnym powiększeniu. Wybierz reprezentatywną, żywiczną część pąka i obserwuj kolor główek trichomów. Trichomy gruczołowe na kwiatach wyglądają jak małe grzybki z długim trzonkiem i okrągłą główką. Na początku rozwoju trichomu główka jest przezroczysta, a w miarę zbliżania się zbioru mętnieje. Mlecznie zmętniałe główki u większości trichomów oznaczają, że roślina jest dojrzała. Przejrzałe trichomy mają bursztynowy kolor, zawierają mniej metabolitów wtórnych i mają mniej wyraźny profil terpenowy.
Może Cię zainteresować: Legalna uprawa od 1.1.2026: Przegląd ustaw i zasad
Zbiory i suszenie
Wyznaczenie terminu zbioru to nie koniec twoich starań o aromatyczne pąki. Teraz musisz właściwie ściąć rośliny i je wysuszyć. Pamiętaj, że różne kultivary mogą dojrzewać w odmienny sposób. Niektóre rośliny dojrzewają równomiernie, inne od góry w dół. Również pąki wystawione na światło przez cały dzień dojrzewają szybciej niż te rosnące w cieniu. Zwłaszcza w przypadku dużych roślin uprawianych na zewnątrz może być lepiej zbierać je stopniowo. Zacznij od dojrzałych pąków, a jeśli pogoda pozwala, niedojrzałe kwiaty pozostaw jeszcze na kilka dni do dojrzewania.
Sposób zbioru wpłynie też na dalszą część procesu, czyli suszenie. Im większe kawałki roślin zostaną ścięte, tym dłużej będą schnąć. Czas suszenia jest bardzo ważny. Jeśli pąki wyschną zbyt szybko, susz straci większość terpenów i będzie smakował gorzko. Zbyt wolne suszenie zwiększa ryzyko zepsucia plonów przez pleśń. Rośliny można ścinać w całości, dzielić na segmenty lub zbierać jedynie kwiaty i suszyć je na siatkach.
W idealnych warunkach proces suszenia powinien trwać około dwóch tygodni. Zazwyczaj zaleca się suszyć rośliny lecznicze w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub growboxie bez dostępu światła i w temperaturach w przedziale 16–20 °C. Ważna jest też odpowiednia wilgotność powietrza, która powinna wynosić 50–60%. Do tych celów świetnie nadają się osuszacze powietrza, ale uważaj, aby ciepłe powietrze nie dmuchało bezpośrednio na suszące się kwiaty. Prawidłowo wysuszone kwiaty poznasz po tym, że łatwo odchodzą od głównego pędu, jednak w dotyku są wciąż lekko sprężyste i nie rozpadają się między palcami.
Może Cię zainteresować: Niezbędne wyposażenie do jesiennych zbiorów
Curing i przechowywanie
Ostatnim krokiem do perfekcyjnie pachnących zbiorów jest curing, czyli dojrzewanie suszu w kontrolowanych warunkach. Podobnie jak w przypadku tytoniu, podczas curingu dochodzi do wyrównania pozostałej wilgotności w materiale roślinnym i uwydatnienia profilu terpenowego rośliny.
Do curingu i przechowywania suszu najlepsze są szklane lub metalowe słoje, ale można też użyć zamykanych worków plastikowych czy pojemników. Oczyszczone pąki włóż do pojemników lub worków i zostaw trochę przestrzeni dla powietrza. Zazwyczaj zaleca się napełnić pojemnik w około trzy czwarte. Umieść dojrzewający susz w ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze w przedziale 15–18 °C.
W pierwszym tygodniu otwieraj pojemniki codziennie i przewietrz susz. Przed zamknięciem delikatnie wymieszaj pąki w pojemniku, aby do wszystkich dotarło świeże powietrze. W drugim tygodniu dojrzewania wystarczy otwierać pojemniki dwa–trzy razy w tygodniu. W kolejnych tygodniach i miesiącach otwieraj i wietrz pojemniki przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli chcesz, aby twoje zbiory zachowały świeżość, zalecamy umieścić w pojemnikach saszetki kontrolujące wilgotność.
Po więcej wskazówek i porad o legalnej uprawie odwiedź nasz Blog Higarden dla początkujących i zaawansowanych hodowców.