CO2
Oprócz składników odżywczych, ciepła, światła i wody, rośliny do życia potrzebują jeszcze dwutlenku węgla. Wraz z wodą wykorzystują go do produkcji węglowodanów za pomocą energii promieniowania słonecznego w procesie, który znamy jako fotosyntezę. Uzupełnianie CO2 w namiocie uprawowym pozwala zwiększyć plony nawet o 20-30%.
Zastanawiasz się, czy dodawanie CO2 opłaca się również w Twojej uprawie lub na jakim stężeniu CO2 należy się utrzymać? Chętnie doradzimy pod adresem: info@higarden.pl.
Najczęściej sprzedawane
Sortowanie produktów
Lista produktów
Kontrolki listy
Fotosynteza jest podstawowym procesem, którego rośliny potrzebują do życia. Fotosynteza wykorzystuje promieniowanie świetlne (słoneczne i sztuczne) do tworzenia (syntezy) bogatych energetycznie związków organicznych – cukrów – z prostych substancji nieorganicznych – dwutlenku węgla (CO2) i wody.
Wynika z tego, że jeśli rośliny mają niedobór dwutlenku węgla, nie mogą rozwijać się tak, jak powinny. Dzięki fotosyntezie powstają cukry, które działają jako magazyny (źródła) energii i budulce dla bardziej złożonych cząsteczek. Wraz ze wzrostem stężenia CO2, szybkość fotosyntezy wzrasta.
Dwutlenek węgla, naturalnie występujący w otoczeniu liści roślin rosnących na wolności i podczas uprawy na zewnątrz, można roślinom podczas uprawy w namiocie lub pomieszczeniu dostarczyć sztucznie, ponieważ przy jego niedoborze rosną bardzo wolno (nawet o 50%!).
W praktyce możemy przyspieszyć wzrost roślin o 20-30% poprzez dodawanie CO2, przyspieszyć proces dojrzewania (cykl można skrócić nawet o dwa tygodnie) i zwiększyć plon na m2. Suplementacja dwutlenku węgla może również poprawić jakość uzyskanego plonu, niektóre jadalne rośliny mogą mieć bogatszą zawartość składników odżywczych, intensywniejszy aromat lub dłuższą trwałość.
Najprostszym sposobem dodawania CO2 jest użycie szumujących tabletek, które stopniowo rozpuszczają się w roztworze odżywczym lub wiszących saszetek z bakteriami lub grzybami, które polecamy głównie do mniejszych przestrzeni i dla hobbystów. Inną możliwością są dozowniki CO2, które podłącza się do butli ze sprężonym gazem – nadają się głównie do większych przestrzeni. Nawet z dozownikiem, zaworem i czujnikiem można je kupić w kompletnym zestawie.
W naszej ofercie znajdziesz jeszcze generatory CO2, których używają głównie profesjonaliści, ponieważ dwutlenek węgla jest wytwarzany przez spalanie, co zwiększa temperaturę i może prowadzić do niedogodności, takich jak niepełne spalanie gazu lub niebezpieczne produkty uboczne spalania. Nowością są płynne źródła CO2, które dodaje się do pożywki.
Dodawanie CO2 ma sens tylko w ciągu dnia (kiedy światła są włączone), ponieważ rośliny w nocy w ogóle go nie potrzebują. Jednocześnie trzeba pomyśleć o wentylacji - nie chcesz bowiem od razu wywietrzyć dodane CO2. Zalecamy przerywanie wymiany powietrza za pomocą regulatora, który wyłączy wentylator przy określonej temperaturze lub wilgotności, lub całkowite zamknięcie systemu.
Kolejnym czynnikiem jest temperatura - fotosynteza jest dwa do trzech razy bardziej wydajna przy każdym wzroście temperatury o 10 °C, wzrost zatrzymuje się w okolicach 35-45 °C, dla potrzeb uprawy wewnętrznej zalecamy temperaturę do około 30 °C, jeśli chcesz w pełni wykorzystać dodane CO2.
Nie można zapominać o intensywności oświetlenia. Jeśli jednocześnie będzie za mało światła dla roślin, dodane CO2 również nie zostanie w pełni wykorzystane, a fotosynteza będzie przebiegać wolniej z powodu niedoboru energii świetlnej. Przy odwrotnym problemie (za dużo światła) również przestaną fotosyntetyzować. Ogólnie zalecamy dodawanie CO2, jeśli już korzystasz z wysokointensywnego oświetlenia LED lub silnych lamp.
Jeśli chcesz dodawać CO2 do przestrzeni uprawowej na dużą skalę, zdecydowanie zalecamy używanie miernika. Wyższe stężenie CO2 nie szkodzi roślinom, ale ma wpływ na człowieka. Znasz to z zaduchu w pomieszczeniu - ból głowy, problemy z koncentracją, przy naprawdę wysokich wartościach (jak 3000 ppm) możesz nawet stracić przytomność.
W praktyce będziesz musiał ustalić idealne stężenie CO2 dla swoich warunków (temperatura, naturalne nasycenie, wilgotność, natężenie oświetlenia) i roślin (gatunek, odmiana, genetyka) metodą prób. Możemy jednak zdecydowanie powiedzieć, że prawdopodobnie będzie warto dzięki poprawie wzrostu i zwiększeniu plonów.
Chętnie doradzimy, jak dodawać CO2. Wystarczy skontaktować się pod adresem info@higarden.pl.